vineri, februarie 29, 2008

Eugenism


Eugenismul este o teorie socială care susţine îmbunătăţirea geneticii (speciei) umane prin diferite mijloace de intervenţie. E ceva ce a pus în practică nenea Hitler, vrînd sa creeze super rasa umană ariană. Dar se pare că nu el a gîndit ce a pus în practică. A preluat ideile din stînga şi din dreapta. Mai ales de la americani.

Surpriză. Da, americanii i-au pus bazele undeva pe la mijlocul secolului 19. Deja înaintea primului război mondial a devenit o mişcare populară. Erau organizate concursuri cu cele mai bune familii. Notele erau date în funcţie de starea de sănătate, numărul de copii etc.

Ok, asta se întîmpla acum 80-100 de ani, cînd singurele metode cunoscute era încrucişarea controlată (da, ca la animale), sterilizarea forţată sau interzicerea de a avea copii (sau chiar trimiterea în lagărele de concentrare).

Acum vreo 50 de ani, Ceauşescu dădea celebrul decret 770. In 1966, avortul a fost interzis, metodele contraceptive (cite erau la vremea aia) - interzise, iar în fabrici erau efectuate controale medicale pt a vedea cine este însărcinată. La un an după decret, rata naşterilor s-a dublat. Pînă la revoluţie au murit circa 500 mii de femei încercînd să aibe un avort. În primii ani după revoluţie (sau lovitura de stat sau ce-a fost acolo) s-au numarat aproximativ 1 milion de avorturi. Asta oare sa fie tot eugenism? Sună foarte apropiat de ce facea Hitler, dar cu accent pe cantitate.

Pînă nu demult, în China, o familie nu putea avea decît un singur copil (s-ar putea sa mai fine si acum legea asta) . S-au raportat cazuri în care femeile avînd deja copil/copii erau duse la secţia de miliţie unde li se provoca avort. Tot un caz de eugenism dus la extrem.

Cum stă treaba acum? Avem aşa: testare prenatală, metode contraceptive, fertilizare in-vitro şi inginerie genetică. E mai bine? Greu de spus, unii spun ca e imoral. Eu zic că e mai uman (cu oarecare rezerve în cazul avortului, dar asta e alt subiect).

Ar mai fi ceva (care intra de fapt la inginerie genetică, dar merită meţionat în mod special), despre care se spune că a fost pus cu succes în aplicare, însă nimic palpabil. Clonarea unamă. Vrem, nu vrem, bună, ne-bună, o vom avea.

Mai multe aici şi aici.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Pai cred ca ce a facut ceausescu in cazul asta e contra-eugenism...daca poti spune asa.