vineri, februarie 29, 2008

Eugenism


Eugenismul este o teorie socială care susţine îmbunătăţirea geneticii (speciei) umane prin diferite mijloace de intervenţie. E ceva ce a pus în practică nenea Hitler, vrînd sa creeze super rasa umană ariană. Dar se pare că nu el a gîndit ce a pus în practică. A preluat ideile din stînga şi din dreapta. Mai ales de la americani.

Surpriză. Da, americanii i-au pus bazele undeva pe la mijlocul secolului 19. Deja înaintea primului război mondial a devenit o mişcare populară. Erau organizate concursuri cu cele mai bune familii. Notele erau date în funcţie de starea de sănătate, numărul de copii etc.

Ok, asta se întîmpla acum 80-100 de ani, cînd singurele metode cunoscute era încrucişarea controlată (da, ca la animale), sterilizarea forţată sau interzicerea de a avea copii (sau chiar trimiterea în lagărele de concentrare).

Acum vreo 50 de ani, Ceauşescu dădea celebrul decret 770. In 1966, avortul a fost interzis, metodele contraceptive (cite erau la vremea aia) - interzise, iar în fabrici erau efectuate controale medicale pt a vedea cine este însărcinată. La un an după decret, rata naşterilor s-a dublat. Pînă la revoluţie au murit circa 500 mii de femei încercînd să aibe un avort. În primii ani după revoluţie (sau lovitura de stat sau ce-a fost acolo) s-au numarat aproximativ 1 milion de avorturi. Asta oare sa fie tot eugenism? Sună foarte apropiat de ce facea Hitler, dar cu accent pe cantitate.

Pînă nu demult, în China, o familie nu putea avea decît un singur copil (s-ar putea sa mai fine si acum legea asta) . S-au raportat cazuri în care femeile avînd deja copil/copii erau duse la secţia de miliţie unde li se provoca avort. Tot un caz de eugenism dus la extrem.

Cum stă treaba acum? Avem aşa: testare prenatală, metode contraceptive, fertilizare in-vitro şi inginerie genetică. E mai bine? Greu de spus, unii spun ca e imoral. Eu zic că e mai uman (cu oarecare rezerve în cazul avortului, dar asta e alt subiect).

Ar mai fi ceva (care intra de fapt la inginerie genetică, dar merită meţionat în mod special), despre care se spune că a fost pus cu succes în aplicare, însă nimic palpabil. Clonarea unamă. Vrem, nu vrem, bună, ne-bună, o vom avea.

Mai multe aici şi aici.

Americanii prefera stirile de pe net

Cel putin asa sustine Reuters. Mi se pare normal, la cit de independenta e presa de aici.

luni, februarie 25, 2008

La mulţi ani!

Pentru Radu: Iti dorim sanatate, voie buna, calatorii multe, ponturi bune pe ibei, cit mai multe experimente reusite, bani, copchii sanatosi si tot ce mai vrei tu.

PS: Follow the white rabbit.

duminică, februarie 24, 2008

Romania si avioanele CIA

Acum citeva zile Marea Britanie a recunoscut. Se pare ca avioanele CIA au fost si prin Romania. Ilici stie, Baselu nu vrea sa spuna nimic deocamdata. Iar ne facem de cacao. Mai multe pe Yahoo News.

sâmbătă, februarie 23, 2008

4 weeks, 3 months and 2 days

Another award that wasn't given to this movie.
Anyway, there are a lot of interesting movies to watch. I'm thinking about getting IFC in Theaters on demand, but I might pay for something I'm not going to use :(

cele mai multe oscaruri le ia

No Country for Old Men, cel putin asa reiese dintr-un sondaj facut de Netflix. Vom afla ceva mai tirziu de la manoland, cu un nou post "live blogging".

vineri, februarie 22, 2008

joi, februarie 21, 2008

seriale politiste

O 'tehnica' noua in televiziune (sau poate nu - ceva de genul asta am mai vazut in X-Files si Millenium, ambele create de Chris Carter).

Un episod din CSI a fost continuat in Without a Trace, lucru foarte usor de realizat cind ambele seriale sint difuzate in acceasi zi la aceeasi televiziune (CBS in cazul de fata). Grissom si Jack Malone colaboreaza la prinderea unui criminal.

Trebuie sa fie interesant de vazut cum vor apare aceste episoade pe DVD sau la alte televiziuni :)

duminică, februarie 17, 2008

gîndul punct info

Recent CTP a demisionat din nu stiu ce functie de conducere a ziarului (director) pe motiv ca nu poate indeplini cerintele boss-ului Sarbu. Una era ceva cu nu stiu cite sute de mii de vizite/zi pe partea online a ziarului. Azi intru pe gandul.info si la orice click, cite o reclama si apoi ajungi la articol, sint convins ca in felul asta vor avea multi vizitatori.

duminică, februarie 10, 2008

live blogging

E o metoda de relatere a evenimentelor folsind blogul ca media. Asta face de ceva vreme manoland. Le zice binisor [, dar in final ies niste posturi cam lungi pentru gustul meu :p ]. Sper ca va face la fel si in seara Oscarului, in special pt cei din tara care nu pot sta toata noaptea sa vada toata gala desemnarii premiilor. Eventual pe unii ziarijdi :D (I hope not)

moluri moarte

Sau mall-uri, tot aia e. Da, exista si asa ceva. Daca in .ro va continua tendinta de stabilire a romanilor din tara care tarimuri mai bogate, cumutata cu rata mica de nasteri (pt asta nu bag mina in foc, e numai o banuiala), vom vedea si la noi asa ceva, moluri moarte.

joi, februarie 07, 2008

euro în new york

se pare că unele magazine din Manhattan au început să accepte € pe lînga $.
se pare că sînt mulți europeni veniți în NY la cheltuit banii pe haine, apartamente etc la care prețuri f bune (dacă vii cu euroi)

pe partea cealaltă, situația nu e prea roză.. adică sa mergi cu $ in Europa, parcă îți pierde orice chef cînd vezi cum se duc verzișorii (testat pe propriul portofel)

9 in Washington

I'm in Washington for a couple of days, regarding a grant DNALC has. Nothing special, but one thing I have to mention about is the place where I stay. It's nice hotel located at 999, 9th St at 9th floor, room 919.
What are the odds?! :)

A friend suggested to get back here on September, 9th at 9:09 am or pm :D

luni, februarie 04, 2008

marketing eficient?

Un fel de test (e cu sunete) la care am scos 11/21. E bine, e rau? Cred ca daca scoteam mai putin era mai bine :)

sâmbătă, februarie 02, 2008

În sfîrșit am văzut filmul

Îl copiasem de pe torrent și urma să-l văd. Dar să-l văd pe latop parcă nu prea îmi venea. A trecut vremea cînd vedeam orice film, în orice condiții. La început am renunțat să mai văd filmele trase în sala, acum nu mă mai uit deloc la filme pe computer. Doar la DVD sau cinema. De ce? pt că în primul rînd se pierde mult din ceea ce au vrut să zică regizorul și actorii.

Acum vreo săptămînă sau două am auzit în mașină, la radio, un review al filmului, vreo 8 minute a durat. Pe NPR, e ceva. Apoi a 2-a zi iarăși despre el, cu un interviu al regizorului. Mi s-a părut nițel suspect că în două zile la rînd să se vorbească despre acest film. [ S-a vorbit de bine, în orcie caz :) ] Am căutat pe net și am văzut că urma să ruleze și la noi în oraș la Cinema Arts. În momentul acela am zis că n-are sens să-l mai țin pe latop.

Am vorbit cu cîțiva prieteni care l-au văzut. Nu înțelg de ce nu le-a plăcut. Ok, poate subiectul nu a fost cel mai ușor de digerat, (și că l-au văzut la computer,) dar restul nu contează? Felul în care au jucat actorii sau modul în care a fost filmat, camera mobilaă, nu fac parte din film? De exemplu, scena în care se stătea la masă a durat cam 8-10 minute. A fost filmată dintr-un foc, cred. Eu vreau să văd așa ceva în filmele de la Hollywood, cu greu o să găsim. Nu pot să zic că sînt expert în filme, dar am văzut cîteva și pot să spun că e
cel mai bun film românesc, evăr (mă contrazice careva?).

Am ajuns nițel mai tîrziu la cinema, sala aproape plină și am urmărit filmul de unde n-am mai stat de mult, adică din primele rînduri, cu gîturile ridicate :) Celor din sală le-a placut, la final vorbeau de faptul că n-au mai văzut un film realizat în felul acesta(probabil se refereau la imagine). Din pacate nu mi-am dat seama dacă au mai fost și alți români :(

Ah, despre ce film e vorba?! 4 zile, 3 săptamîni și 2 zile, de Cristian Mungiu.

PS: Greu cu diacriticele :p